În timp ce căutați filtre de apă pentru casa sau bucătăria dvs., este posibil să fi întâlnit sisteme de filtrare care dispun de filtre antimicrobiene sau antibacteriene.

Aceste cartușe de filtrare se găsesc de obicei în sistemele de filtrare cu mai multe etape, cum ar fi sistemele de osmoză inversă sau alte sisteme de filtrare sub chiuvetă, care au de obicei cartușe de înaltă durabilitate care sunt înlocuibile mai rar decât cartușele obișnuite.

În acest articol, discutăm despre rolul cartușelor de filtrare bacteriostatice în sistemele cu mai multe etape, eficiența lor și dacă sunt o necesitate în orice sistem de filtrare sau filtrele obișnuite sunt la fel de bune.

De asemenea, revizuim două filtre care au cartușe de filtru de apă antibacteriene, astfel încât să știți ce sistem să obțineți dacă sunteți în căutarea capacităților bacteriostatice.

Ce face un cartuș de filtru de apa bacteriostatic?

Trebuie făcută o distincție între cartușele filtrante care elimină bacteriile, virușii sau alte microorganisme din apă, purificând astfel apa și făcând-o potrivită pentru consum, și filtrele bacteriostatice sau antimicrobiene, care împiedică creșterea bacteriilor în filtru.

Mediile de filtrare din multe cartușe de filtrare pot fi un teren propice pentru bacterii, deoarece filtrul poate prinde materiale organice și alți contaminanți care pot duce la creșterea bacteriilor.

Cu filtrele care sunt concepute pentru a fi utilizate pe perioade prelungite, creșterea bacteriilor este o problemă care trebuie rezolvată, altfel există riscul de a compromite calitatea apei filtrate.

Mediile de filtrare în care bacteriile pot prospera includ filtre cu cărbune activ, diferite tipuri de filtre de sedimente și chiar filtre ceramice.

Ca o soluție la problema proliferării bacteriene, producătorii de filtre de apă au decis să adauge un agent bacteriostatic la filtrele cu o durată de viață lungă pentru a contracara problemele care pot apărea din cauza creșterii bacteriilor.

Agentul bacteriostatic care este cel mai frecvent utilizat în filtrarea apei este un agent pe bază de argint sau nanoparticule de zinc care pot preveni problemele bacteriologice în mediul în care sunt adăugate.

Unele filtre de apa antimicrobiene, cum ar fi filtrele ceramice infuzate cu argint pentru proprietăți bacteriostatice, pot elimina și bacteriile, chisturile, virușii și alte microorganisme din apă, cu toate acestea, nu toate filtrele antibacteriene sunt capabile de acest lucru.

Filtrele de apă antibacteriene sunt eficiente?

Proprietățile antimicrobiene ale argintului sunt cunoscute de secole – argintul a fost folosit pentru a dezinfecta apa și chiar pentru a dezinfecta rănile.

Astăzi, continuă să fie folosit în tratamente medicale, în special odată cu apariția bacteriilor rezistente la antibiotice.

Mecanismul de acțiune al argintului se bazează pe inactivarea proteinelor, ceea ce duce la modificări ale structurilor proteinelor și la dezactivarea enzimelor cheie precum cele necesare respirației celulare.

Argintul inhibă, de asemenea, replicarea celulelor prin diferitele sale efecte asupra celulelor bacteriene, provocând deshidratarea celulelor, deteriorarea celulelor, detașarea membranei de peretele celular în bacterii, potențiala condensare a ADN-ului celular etc.

Datorită numeroșilor compuși periculoși formați de clor, argintul a fost propus ca alternativă la clorinare datorită toxicității scăzute cunoscute pentru oameni.

Oxidul de zinc este un alt agent antimicrobian utilizat în domeniul filtrării apei. Mecanismele bacteriostatice și bactericide ale Oxidului de zinc (ZnO) îl fac un mare aliat în prevenirea creșterii bacteriilor.

Efectul antimicrobian al filtrelor comercializate de TopWater.ro se bazează pe capacitatea sa de a provoca slăbiciune mitocondriilor, flux intracelular și stres oxidativ, care provoacă inhibarea creșterii celulare și moartea celulelor.

Pe lângă aplicarea lor în filtrarea apei, nanoparticulele de ZnO ( Oxid de Zinc) au aplicații în industria ambalajelor alimentare, unde pot fi folosite ca agent bactericid.

Filtrele bacteriostatice sunt obligatorii?

În cartușele filtrante concepute pentru a fi înlocuite la fiecare 3 luni, agenții bacteriostatici sunt cu siguranță utili, dar nu sunt o necesitate absolută.

Deoarece aceste cartușe filtrante antibacteriene sunt înlocuite frecvent, riscurile de creștere a bacteriilor nu sunt la fel de mari ca pentru filtrele care ar trebui să fie înlocuite la fiecare 12 luni sau la fiecare 2 până la 3 ani.

În cartușele filtrante care sunt înlocuite la fiecare 12 luni sau chiar mai puțin frecvent, a avea un cartuş filtrant infuzat cu un agent antimicrobian este crucial pentru prevenirea problemelor de recontaminare, a potențialelor probleme de sănătate și a problemelor legate de gustul și mirosul apei.

De fapt, este recomandat ca, dacă în orice moment în timpul utilizării filtrului dumneavoastră observați schimbări bruște în gustul, aspectul sau mirosul apei filtrate, primul lucru pe care ar trebui să-l încercați este să vă înlocuiți filtrele.

În aceste cazuri, cauza probabilă a acestor modificări nedorite este cauzată de acumularea de contaminanți în mediul de filtrare.

Odată ce mediile de filtrare din cartușele dvs. se saturează cu contaminanți și se dezvoltă colonii bacteriene, gustul, aspectul, mirosul și, în cele din urmă, starea de sănătate a apei dvs. filtrate pot fi afectate.

Sisteme de filtrare a apei cu cartușe antibacteriene

Dacă doriți siguranța suplimentară pe care o pot oferi cartușele de filtrare cu apă bacteriostatică, următoarele două filtre de apă au ambele cartușe de filtrare antibacteriene:

Sistem de filtrare a apei potabile în 4 etape

Acest sistem de purificare a apei dispune de două cartușe de filtrare, un filtru de sedimente de 5 microni conceput pentru a îndepărta solidele în suspensie din apă și un filtru ceramic cu argint blocat în structura ceramică și un miez interior de bloc de cărbune activ.

Filtrul bacteriostatic comercializat de TopWater.ro este produs in Uniunea Europeana, sunt filtre de apă gravitaționale împreună cu alte sisteme rezidențiale de filtrare a apei.

Sistemul de ultrafiltrare a apei potabile Excito B oferă filtrare la nivel sub-micron, ceea ce îl face o alegere fiabilă dacă apa dumneavoastră este contaminată cu clor, COV, viruși, chisturi, bacterii, plumb sau metale grele.

Datorită proprietăților de sterilizare ale filtrului ceramic infuzat cu argint, este prevenită proliferarea bacteriilor. Filtrele din acest sistem trebuie schimbate la fiecare 6-12 luni.

Sistem de osmoză inversă în 7 etape cu schimbare rapidă fără pompare

Dacă preferați un filtru cu osmoză inversă, toate filtrele de apă de la Topwater.ro, dispun de cartușe antibacteriene. În scopul acestui articol, am ales să vă prezentăm un sistem de osmoza inversa în 7 trepte care are proprietăți de detoxifiere a apei și de alcalinizare a apei.

sistem osmoza inversa in 7 trepte de filtrare

Sistemul dispune de 6 cartușe de filtrare, dintre care primele două sunt infuzate cu nanoparticule de zinc pentru proprietăți antibacteriene. Filtrele cu proprietăți antimicrobiene sunt un filtru de sedimente de 5 microni și un filtru de sedimente de 1 micron cu cărbune activ de coajă de cocos.

Filtrele sunt înlocuite la fiecare 12 luni, ceea ce explică necesitatea proprietăților antimicrobiene.

 

Concluzie

Infuzarea cartuşelor filtrante cu agenţi antimicrobieni este o modalitate sigură şi fiabilă de a vă asigura că cartuşele cu o durată de viaţă lungă nu proliferează bacterii în mediul filtrant, iar apa filtrată rezultată rămâne gustoasă, sănătoasă şi fără contaminanţi.