Cu totii dorim sa bem o apa sigura si fara bacterii, ce facem atunci cand rezultatul buletinului de analiza a apei ne arata ca avem enterococi intestinali in apa?

   

 Ce sunt enterococii intestinali?

          Enterococii intestinali sint bacteriicare sunt prezente in mod normal in tractul intestinal uman, acestea sunt bacterii anaerobe facultative ceea ce inseamna ca pot supravietui atat in prezenta aerului cat si in absenta lui.

          Acestia sunt considerati microbi normali ai tractului digestiv si contribuie la mentinerea echilibrului bacterian. In anumite circumstante enterococii intestinali pot cauza probleme de sanatate mai ales in cazul persoanelor cu sistemul imunitar slabit. Aceste bacterii pot fi asocitate cu infectii ale tractului urinar, infectii cardiace, ale sangelui sau alte tipuri de infectii.

 

   Care sunt efectele prezentei enterococilor intestinali in apa?

           Consumul apei contaminate cu enterococi intestinali poate diverse consecinte asupra sanatatii umane. Enterococii pot fi indicatori a contaminarii apei cu materii fecale animale sau umane. Daca aceste organisme ajung in apa de baut exista riscul imbolnavirii consumatorilor. Iata cateva urmari posibile a consumului de apa infestata cu enterococi intestinali:

  •  infectii gastrointestinale manifestate prin simptome precum diaree, dureri abdominale, greata, varsaturi;
  •  boli severe in cazul persoanelor cu sistem imunitate scazut;
  •  probleme de sanatate la copii si persoanele vulnerabile;
  •  cresterea riscului de transmitere a altor boli.

 

    Cum tratam apa infestata cu enterococi intestinali?

 

          Tratarea apei infestate cu enteroccoci intestinali implica utilizarea unor tehnicii specifice de tratare a apei pentru a elimina sau a reduce nivelul de contaminare bacteriana. Exista mai multe metode de tratare a apei pentru eliminarea enterococilor intestinali, iata cateva din acestea:

  • Filtrarea apei: Utilizarea filtrelor de apa ajuta la retentia particulelor mari, inclusiv a bacteriilor. Filtrarea apei nu poate insa elimina toate bacteriile de aceea utilizarea acestora se face impreuna cu alte sisteme de tratare a apei.
  • Dezinfectarea cu clor: adaugarea de clor in apa este una din metodele eficiente si des utilizate in tratarea apei, clorul poate ucide sau inactiva bacteriile inclusiv enterococii intestinali. Este foarte important stabilirea dozei corecte de clor si timpul adecvat al contactului clorului cu apa pentru a fi eficient.
  • Tratarea apei cu ozon: ozonul este un alt agent de dezinfectare eficient. Este utilizat pentru distrugerea cu succes al bacteriilor si a altor organisme. Ozonul este o optiune mai sigura de dezinfectare in anumite situatii dar necesita echipamente speciale.
  • Tratarea cu Uv: radiatiile ultraviolete sunt o metoda uzuale de distrugere a bacteriilor inclusiv a enteroccocilor intestinali, aceasta distruge ADN-ul bacteriilor si se poate folosi cu succes la costuri relativ mici.
  • Pasteurizarea apei: aceasta metoda implica fierberea apei pentru a distruge enteroccocii intestinali, cu toate acestea necesita echipamente speciale pentru implementarea acestei metode.