Ce sunt filtrele de apă?

Filtrele de apă îndepărtează impuritățile nedorite din apă, cum ar fi sedimentele, gustul și mirosul, duritatea și bacteriile, pentru a obține o apă de mai bună calitate. De la producerea de apă potabilă cu un gust mai bun până la aplicații mai specializate, cum ar fi prepararea cafelei și producerea de gheață limpede, oferim o gamă largă de filtre și cartușe pentru a rezolva orice număr de probleme legate de apă.

Cele 5 tipuri de filtre pentru apă 

În funcție de nevoia dvs., adică de ceea ce încercați să eliminați sau, în anumite circumstanțe, încercați să opriți, există 5 tipuri de filtre de apă: 

Cartuse filtre impuritati

Cartuse filtrante cu carbune activ

Cartuse filtrante pentru dedurizare

Cartușe filtre deferizare

Cartuse filtrante antibacterial

variante de filtre de apa epntru orice situatie

In cadrum magazinului online Topwater.ro, puteti comercializa atat carcase pentru filtre apa cat si cartuse filtrante pentru apa

Fiecare dintre acestea abordează o problemă diferită a apei și multe filtre folosesc de fapt o combinație a acestor metode pentru a efectua mai multe niveluri de filtrare a apei.

Cum funcționează aceste filtre de apă?

Apa este una dintre cele mai importante substanțe de pe planetă, acoperă 71% din suprafața Pământului, iar corpul uman poate conține până la 75% apă. Apa este vitală pentru un număr mare de aplicații, inclusiv agricultură, știință, medical, transport, încălzire, recreere și procesare a alimentelor, precum și spălare și poate cel mai important dintre toate: apa potabilă.

Pentru majoritatea dintre noi, apă potabilă provine dintr-o sursă municipală tratată, care este sigură de băut, dar va prezenta adesea gusturi și mirosuri neplăcute de la substanțe chimice, cum ar fi clorul, care sunt folosite pentru a dezinfecta apa și a o menține fără germeni și bacterii. În funcție de locul în care locuiți, este posibil să descoperiți, de asemenea, că apa din rețea provoacă formarea depunerilor de calcar care pot bloca conductele și pot deteriora aparatele. Aceste probleme, gustul si mirosul de clor și formarea de calcar sunt doar două dintre o serie de alte probleme comune ale apei care pot fi rezolvate prin filtrarea apei. Dar cum funcționează de fapt filtrele de apă?

Mecanic

Ideea de bază a filtrării mecanice este de a îndepărta fizic sedimentele, murdăria sau orice particule din apă folosind o barieră. Filtrele mecanice pot fi orice, de la o plasă de bază care filtrează resturile mari până la un filtru ceramic care are o structură de pori extrem de complexă pentru ultrafiltrarea organismelor patogene.
 
Un filtru care utilizează filtrarea mecanică va primi, de obicei, o valoare de microni care indică cât de eficiente sunt filtrele în ceea ce privește dimensiunea particulelor pe care este capabil să le elimine. Evaluările comune pe care le puteți vedea la filtrele mecanice sunt:
 
  • 5 microni - Va elimina majoritatea particulelor vizibile cu ochiul liber;
  • 1 micron – Va elimina particulele care sunt prea mici pentru a fi văzute fără microscop;
  • 0,5 microni - Va elimina organismele patogene (giardia si cryptosporidium).

 

Absorbție

Absorbția în filtrele de apă este cel mai frecvent realizată de carbon, care este foarte eficient în captarea contaminanților din apă. Motivul pentru care carbonul absoarbe atât de ușor contaminanții este că are o suprafață internă imensă, plină de colțuri și colțuri care pot prinde impurități chimice, cum ar fi clorul.

Cele mai comune filtre de uz casnic conțin cărbune activ granular (GAC) care reduce gusturile și mirosurile nedorite prin absorbție. Filtrele mai scumpe folosesc elemente de bloc de carbon care sunt în general mai eficiente și au, de obicei, un rating de microni pentru îndepărtarea particulelor.

O varietate de substanțe diferite pot fi utilizate pentru a face carbon pentru filtre, inclusiv lemn și coajă de nucă de cocos, filtrele din coajă de nucă de cocos fiind mai eficiente, dar și mai scumpe. Vezi mai multe filtre autocuratare cu carbune activ aici.

Izolare chimica dedurizare

Dedurizarea este acțiunea de a izola chimic o substanță. Polifosfatul de calitate alimentară este utilizat în mod obișnuit în filtrele de inhibare a calcarului pentru a izola mineralele de calciu și magneziu care cauzează calcar și coroziune. Cu toate acestea, polifosfatul este introdus în general doar în cantități foarte mici și doar inhibă depunerile, mai degrabă decât eradicarea acestuia. Aceasta înseamnă că polifosfatul nu înmoaie apa, ci menține mineralele în soluție, prevenind formarea lor sub formă de calcar pe orice suprafață cu care intră în contact.

Datorită mineralelor dure încă prezente în apă, inhibarea calcarului nu este potrivită pentru toate aplicațiile. În schimb, dedurizarea apei folosind un proces precum schimbul de ioni este de obicei recomandată în zonele cu apă cu niveluri de alcalinitate de 180 ppm sau mai mult (apă foarte dură) și aplicațiile în care apa este menținută la o temperatură constantă de 95°C sau mai mult. Vezi o colectie de 37 deduriztoare apa aici.

PACHET PROMO Dedurizator BLUESOFT E100/VR34 + CARCASA FILTRU BIG BLUE 10”

Schimb de ioni

 

Schimbul de ioni este un proces folosit pentru a înmuia apa dura prin schimbul ionilor de magneziu și calciu găsiți în apa dura cu alți ioni, cum ar fi ionii de sodiu sau hidrogen. Spre deosebire de inhibarea calcarului, schimbul de ioni elimină fizic mineralele dure, reducând calcarul și făcând apa potrivită pentru aplicații în care este menținută la o temperatură ridicată constantă, de ex. în aparatele comerciale de cafea.

Schimbul de ioni se realizează cel mai frecvent folosind o rășină schimbătoare de ioni care se prezintă în mod normal sub formă de mărgele mici. Un tip similar de rășină este utilizat în unele dedurizatoare de apă, iar în cazul unui dedurizator de apă, rășina utilizează ioni de sodiu care trebuie reîncărcați periodic pentru a preveni ca rășina să devină ineficientă. Deoarece filtrele de apă sunt de obicei unități sigilate, pur și simplu ați înlocui filtrul cu unul nou, deși trebuie remarcat faptul că

Unitățile de tratament cu calciu (CTU) pot fi returnate furnizorului și regenerate.

Rășinile care utilizează ioni de sodiu nu sunt utilizate de obicei în filtrele de apă potabilă, deoarece cantitatea de sare (sodiu) care poate fi prezentă în apa potabilă este limitată legal la 200 de miligrame/litru. Deoarece schimbul de ioni de sodiu crește nivelul de sare, o rășină schimbătoare de ioni pe bază de hidrogen este opțiunea preferată pentru filtre.

Osmoza inversa

 

Osmoza inversă (RO) este procesul de îndepărtare a solidelor anorganice dizolvate (cum ar fi ionii de magneziu și calciu) din apă prin forțarea acesteia printr-o membrană semipermeabilă sub presiune, astfel încât apa să treacă, dar majoritatea contaminanților rămân în urmă.

Osmoza inversă este o modalitate foarte eficientă de purificare a apei și este de obicei combinată cu o serie de alte filtre, cum ar fi un filtru mecanic (de sedimente) și un filtru de absorbție (cărbune activ), pentru a returna apa cu puțini contaminanți rămași.

Sistemele de osmoză inversă utilizează presiunea apei pentru a forța apa să treacă prin membrană, astfel încât nu utilizează electricitate, deși se produce o anumită cantitate de apă uzată care trebuie trimisă la canalizare. Filtrele suplimentare implicate în filtrarea apei în mai multe etape pot face o unitate de osmoză inversă mai scumpă decât alte metode de filtrare, dar în aplicațiile în care este nevoie de apă pură 99,9%, RO oferă cel mai bun nivel de filtrare disponibil, deoarece este din ce în ce mai folosit pentru tratarea apei produse. pentru cafea

sistem de osmoză inversă pentru apă potabilă menajeră în 7 trepte

Combinații

Fiecare metodă de filtrare are limitări cu privire la ceea ce poate elimina, astfel încât majoritatea filtrelor de apă sau sistemelor de filtrare utilizează o combinație de metode pentru a atinge un anumit nivel de puritate a apei. Pentru a da un exemplu, filtrele pentru ulcioare de apă de uz casnic vor folosi în general mecanice, de absorbție și schimbătoare de ioni, în timp ce filtrele în linie vor utiliza mecanice și de absorbție, cu posibila includere a sechestrului dacă filtrul este proiectat pentru a inhiba depunerile. Sistemele de osmoză inversă pot utiliza osmoza mecanică, de absorbție și, desigur, osmoza inversă, în funcție de câte trepte are sistemul RO.

Înțelegând cele cinci metode diferite prin care apa poate fi filtrată și modul în care acestea pot fi combinate, ar trebui să vă fie mai ușor să stabiliți ce fel de filtre aveți nevoie pentru orice aplicație dată. Vezi cum se instaleaza un sistem de filtrarea a apei sub chiuveta aici.

Sistem de filtrare a sub chiuvetă

Filtre de apă pentru aparatul de cafea

Apa este esențială pentru a face cafeaua perfectă. Regulile normale de filtrare nu se aplică boabelor de cafea care au nevoie de un amestec foarte special de minerale înainte de a-și elibera aroma completă. Acest lucru, împreună cu protejarea și curățarea mașinilor espresso scumpe, înseamnă că filtrele aparatelor de cafea sunt la un alt nivel, din fericire suntem bine echipați pentru a gestiona filtrele de apă ale mașinii de cafea.

Filtre de apă în linie

Filtrele în linie se așează direct pe linia de apă sau pe aparat, iar apa trece prin filtru înainte de a ajunge la robinet sau aparat. Folosit în mod obișnuit în gospodării, acest tip de filtrare este perfect pentru instalațiile sub chiuvetă datorită dimensiunilor reduse.

Filtrele în linie pot reduce problemele comune cu apa municipală, cum ar fi gustul de clor, mirosul și bacteriile, oferind apă îmbuteliată cu gust de apă fără deșeurile de plastic. Produsele comercializate de Topwater.ro din categoria de filtre de apă în linie, sunt unelel dintre cele mai vândute filtre din Europa.

Carcase filtre apa

Filtrele drop-in sunt făcute pentru a se potrivi în interiorul carcasei filtrului de apă. Carcasele variază în funcție de utilizare, dar cele mai comune dimensiuni sunt 10" și 20". De asemenea, disponibile pe stoc carcase filtre Big Blue.

 

Filtre pentru frigider

Filtrele frigiderului sunt necesare pentru a filtra apa de alimentare care trece prin mecanismul de apă potabilă și gheață. Cel mai frecvent întâlnit la frigiderele în stil american, dimensiunea și compatibilitatea filtrului variază în funcție de marca/modelul și stilul frigiderului.

Filtre de apă pentru servicii alimentare si comerciale

Cuptoarele combinate se bazează pe apă de bună calitate pentru abur. Reacția chimică a apei de proastă calitate care este încălzită pentru a produce abur sau apă fierbinte este un factor principal care contribuie la producerea depunerilor de calcar care poate duce la defecțiuni. Everpure Claris este unul dintre cele mai de încredere mărci și furnizează producători de echipamente de catering și partenerii lor de service filtre combinate personalizate pentru cuptor.